ŽIVALI

Zapuščene, najdene in zavržene živali

Written by Ines Fartelj

V Sloveniji imamo kar nekaj zavetišč, ki se jim lahko zahvalimo, da vestno in strokovno skrbijo za zapuščene, najdene in zavržene živali. Vse najdenčke se trudijo tudi čim bolje strokovno, veterinarsko  oskrbeti, jih po potrebi ustrezno socializirati ter jim poiskati nov topel in prijazen dom.

Precej nas je tudi takih, ki bi si želeli posvojiti katerega od pasjih ali mačjih najdenčkov, pa nam okolje tega ta trenutek ne dopušča. Lahko pa kljub temu posredno pomagamo. Vsa zavetišča so hvaležna prostovoljnega prispevka. Če imate možnost in bi se radi razmigali, obiščite kakšno zavetišče, kjer nudijo sprehajanje psov. Ponekod bodo od vas sicer želeli opravljen tečaj sprehajalca, nekaj pa je tudi takih, kjer vam tega tečaja ni potrebno opraviti.

Pred kratkim sva v Prekmurju obiskala zavetišče za živali, kjer se nahaja resnično fantastično okolje za sprehajanje. Okrog na okrog je zavetišče obdano s polji, urejenimi poljskimi potmi, gozdovi ter daleč vstran od mestnega ali cestnega hrupa. In ne boste verjeli! So edino zavetišče v Sloveniji, ki nima težav s sanitarno živalsko čistočo, saj je v neposredni bližini čistilna naprava, kamor se vse odplake takoj odstranijo.

Torej, s sprehajanjem psov lahko zavetiščem donirate svoj čas, živalim omogočite stik z ljudmi, vsi skupaj pa se uspešno razmigate ter sprostite ogromno količino dopamina – hormona sreče 😀

Cat in park2

Zavetiščem lahko pomagate tudi v obliki denarja, hrane ter z ozaveščanjem ljudi glede problematike zapuščenih, zlorabljenih, zavrženih živali. Se vam je že kdaj zgodilo, da vaša domača žival ni želela jesti novih briketov ali konzerve hrane? Ali pa nova hrana ni ustrezala njenemu prebavnemu traktu? Ker v zavetiščih običajno mešajo donirano hrano, lahko tudi svoje neuspešno kupljene zaloge podarite njim. Z veseljem jih bodo sprejeli, vi pa boste ob tem čutili zadovoljstvo, ker ste pomagali preživeti mesec še nekaj zapuščenčkom. Preverjeno! 🙂

Zavetišča sodelujejo tudi s trgovskimi centri, kjer lahko v zabojček za hrano položite kakšno malenkost iz svoje nakupovalne košarice. Zakaj se ne bi enkrat odpovedali tablici čokolade ali škatli piškotov in raje osrečili najdenčke s konzervo ali dvema hrane? Presenečeni boste kakšen pomirjujoč in pozitiven občutek se bo ob tem prebudil v vas. Različna zavetišča si poskušajo različno pomagati, da lahko zagotovijo hrano ter oskrbo vsem živalim. Ponekod po društvih za zaščito živali potekajo celo licitacije različnih predmetov, pri katerih lahko sodeluje kdor koli.

Vendar naj vas opozorim še na drugo plat moje zgodbe. Vsa zavetišča na žalost ne delujejo povsem humano do živali. Večina se jih nahaja v rokah zasebnikov. Stanja so lahko tudi daleč od tega, kakor sem zapisala zgoraj in proti takim zavetiščem se bojujejo tudi društva za zaščito živali. Od zavrženih in zapuščenih živali lahko precej dobro živijo cele družine. Zavetišča prejmejo denar tudi iz davkoplačevalskih sredstev. Po sicer neuradni poti sem izvedela, da bi eno od slovenskih zavetišč naj letno prejelo cca. 450.000 €. Za kaj točno je ta denar namenjen, vedo samo oni. Obenem je do mene pricurjala informacija, da zavetišča za oskrbo enega psa 30 dni prejemajo med 350 in 400 € denarne pomoči.

Vemo, da obstajajo tudi takšna zavetišča, ki vse živali po tridesetih (30) dneh od prihoda k njim, evtanizirajo (uspavajo). Po preteku tega obdobja jim občina namreč preneha financirati oskrbo, dejanje pa jim obenem dovoljuje še naš ”preljubi” zakon. V društvu za zaščito in pomoč živalim, s katerim sem bila v stiku so mnenja, da bi se dalo zavetiščno dejavnost ob enakih sredstvih opravljati mnogo bolje kakor se ponekod ta trenutek.

Običajna praksa v zavetiščih in še veliko bolj v društvih za zaščito živali je, da se ob posvojitvi podpiše pogodba. Kaj vse ta dogovor vsebuje, lahko preverite v članku POGODBA OB POSVOJITVI ŽIVALI

Da bi zavetišča bila čim manj napolnjena lahko največ naredimo ljudje sami. Bodimo odgovorni, ko gre za naše živali!

About the author

Ines Fartelj

Leave a Comment