RASTLINSTVO

Ustavite pojav dežena na vrtu

Written by Ines Fartelj

Veliki ali gigantski dežen (Heracleum mantegazzianum) je bližnji sorodnik rastline Anthriscus sylvetris, ki je poznan tudi pod imenom kravji peteršilj ali divja krebuljica.

Zaradi njegovega estetskega videza so ga  zasajevali  v okrasnih vrtovih Velike Britanije in Evrope medtem, ko je  njegovo prvotno naravno okolje južna Rusija in Gruzija.

Ker je pobegnil nadzoru gojenja v okrasni namen je sedaj postal precej invazivna vrsta. Pogosto se nahaja ob rekah, vodotokih ter na območjih, ki rada poplavljajo.

In kaj je tako škodljivega pri tej rastlini?

Orjaški dežen vsebuje kemične sestavine, ki črpajo sončno svetlobo ter jo ponovno oddajo v okolje v človeku škodljivih valovnih dolžinah (delujejo blizu UV 300-380 nm). Ime za to kemično spojino je furokumarin (furocoumarin), ki v stiku s kožo povzroči fotosenzibilizacijo ali psoralen. Furokumarini se v celicah vežejo na DNA ter jih ubijejo. Prav tako pa inducirajo melanin, ki povzroči rjavo obarvanje kože.

Ker je zadnje čase  na to temo že veliko napisanega, verjetno veste, da se ob dotiku te rastline na koži pojavijo mehurji in opekline. Mehurji so lahko prisotni nekaj dni, ob hujših primerih pa lahko pustijo celo brazgotine. Simptomi se pojavijo v roku 48 ur ali prej. Previdno tudi glede stika z očmi, saj se ob tem lahko pojavi celo začasna ali (v hudih primerih) trajna slepota.

Ob stiku rastline s kožo vam predlagamo, da prizadeto mesto čim prej sperete z obilo hladne vode (lahko uporabite tudi milo) ter poiščete morebitno potrebno zdravniško pomoč.

Dezen-animation

Kaj pa preventiva?

Da se dežen ne bi naselil na vašem vrtu kupujte, nabirajte in prenašajte le poznane vrste rastlin. Prav tako bodite pazljivi glede izvora zemlje, ki jo  navažate na svoj vrt. Škodljiva so tako semena kakor tudi sami deli rastline.

Če pa ste morda med tistimi nesrečneži, ki sem jim je rastlina že pridružila na vrtu, bodite previdni in striktni pri njenem odstranjevanju. Pred odstranjevanjem te nadloge poskrbite za primerno zaščitno obleko: dolga majica, dolge hlače, rokavice, zaščitna očala,… Zavedati se morate, da je odstranitev dežena lahko dolgoročen proces.

Najbolj primeren čas za odstranitev je konec aprila in začetek maja. Poslužujete pa se lahko tako mehanskega (ročne, strojne) kakor tudi kemičnega zatiranja.

Tega plevela ne zažigajte ali kompostirajte. Previdno odstranite cvetno steblo in ga shranite v plastično vrečko.  Ob tem bodite previdni, da se semena ne raztresejo po okolici ampak, da ostanejo v vrečki.  Vrečko dobro zaprite in pustite na neposredni sončni svetlobi, da notranjost zgnije. Ostale izkopane (izruvane) dele rastlin pustite, da se dobro posušijo in jih šele nato prestavite na mesto, kjer se lahko dokončno razgradijo.

Pa le pogumno v obrambo pred vsiljivci 😉 Ustavite pojav dežena na vrtu 🙂

 

Viri:

http://www.huffingtonpost.co.uk/2015/07/15/what-is-giant-hogweed-treatment-burns-blisters_n_7801332.html
http://www.kapuskasing.ca/Documents/Homepage/giant-hogweed-fact-sheet.pdf

About the author

Ines Fartelj

Leave a Comment