HOBI & PROSTI ČAS

Tunis, turizem in terorizem

Written by Ines Fartelj

Terorizem. Teror. Že, če samo poskušate na glas izgovoriti ti dve besedi, delujeta ‘trdo’, okorno. Tista dva R-ja nekje vmes zavibrirata na jeziku v dokaj čudnem, drugačnem in temačnem tonu. Pa vendar… ali se sploh zavedamo kaj je terorizem, koliko časa je prisoten v našem okolju in kakšne čustvene, miselne ali materialistične posledice pušča za sabo?

Pot naju je nedolgo nazaj zanesla v Tunis (Tunizija). Željna dopusta in novega zanimivega video materiala, sva na hitro rezervirala hotel v okrožju mesta Sousse. Kakor je za Tunizijce značilno, so naju sprejeli odprtih rok, polni svoje posebne a očarljive privlačnosti. Kar pa ni čisto ”normalno” pričakovati od njih, če obiščeš te kraje proti koncu turistične sezone. Običajno so v tem času (mesec oktober) zaposleni v hotelu že precej utrujeni od celodnevnega dela in je moč zaznati rahlo nestrpnost ter dolgočasje na njihovih obrazih. Tokrat je bilo drugače. Vsi so bili polni energije kakor, da se je delovna sezona šele pričela. Nasmehov, pogovora in hotelskih uslug sva bila deležna na vsakem koraku in iz vsake strani.

tunizija-03

Njihovo obnašanje mi ni dalo miru, zato sem začela razmišljati kaj je tisto, kar je tako zelo vplivalo na njihovo obnašanje. Naposled se mi končno posveti: teroristični napadi in njihove posledice v turizmu! Manj turistov pomeni manj dela in večjo spočitost.

Da bi se prepričala ali moja miselna razlaga drži, sva se odločila o tem povprašati tamkajšnje ljudi. Ob tem naj poudarim, da je šlo za naključno izbrane ljudi, iz različnih krajev in različne izobrazbe. Rezultat: Nisem se zmotila.

Prvi teroristični napad leta 2015, kateri se je zgodil v glavnem mestu Tunis, je terjal smrtne žrtve v enem od muzejev ter njegovi okolici. Ta turistov še ni toliko obremenjeval, saj se je število obiska teh krajev celo povečalo. Kar je sledilo približno dober mesec pozneje pa je mesto, turizem in ljudi spravilo na kolena.

1,5 km od mesta, kjer sva bila nastanjena, stoji angleški hotel  v katerem se je odvil drugi teroristični napad. Napadalec je svoj pokol pričel kar na plaži, oblečen v kopalke in ga nadaljeval proti središču hotelskega kompleksa. Ta napad je terjal tako smrtne žrtve turistov kakor tudi smrt celotne turistične sezone. Najini sogovorci so nama zaupali, da se je zasedenost hotelov od tega dne zmanjšala za kar 70 %. Kar za narod, ki se v velikem deležu preživlja s turizmom, pomeni ogromno ogromno izgubo.  Za dogodke domačini krivijo trenutno vlado.
Kljub finančni izgubi so tamkajšnji ljudje ohranili svojo pozitivno naravnanost, svojo sposobnost prodajnega komuniciranja ter trud in voljo za lastno preživetje.

tunizija-01Domačine je predvsem zanimalo kako to, da sva se odločila za obisk njihovega kraja in da morava biti zelo pogumna. Najini odgovori so bili povsod enaki: ”To se lahko zgodi kjer koli po svetu. Tudi pri nas”. Sama sem jim s tem želela vliti tudi nekaj dodatnega upanja in jim dati občutek podpore.

S svojimi identičnimi odgovori se nisva preveč zmotila. Še preden sva dobro prispela do doma v Sloveniji, je pretresla novica o terorističnem napadu v Turčiji.

Ni ti potrebno biti pogumen, da obiščeš kraje, kjer so se in se morda še bodo dogajale takšne in drugačne grozote. Terorizem obstaja skoraj toliko časa kot človeštvo, le njegova sila, moč in pomen sta se v tem času spremenila. Kljub napadom ljudje še vedno potujejo v ZDA, London, Rusijo, Turčijo,… zakaj nebi še naprej tudi v Tunizijo? Ob tem naj še dodam, da je za varnost dokaj dobro poskrbljeno. Policiste in vojake lahko srečate na vsakem kilometru ceste (celo v rondojih), ob vsaki javni zgradbi, na ulici, ob muzejih, itd. In sploh niso moteči.

Tunis, turizem in terorizem? Le pogumno in z veseljem na počitnice tudi v take kraje, kjer se občasno dogajajo takšne in drugače tragedije. Konec konec – dogajajo se povsod.

About the author

Ines Fartelj

Leave a Comment