HRANA & ZDRAVJE

Tople kumare s krompirjem

Written by Ines Fartelj

Nedvomno se je (KONČNO!!) pričela težko pričakovana sezona kumar, bučk ter ostale zelenjave, katere obiranje je prav fantastičen užitek. Še posebej, če jo pridelaš sam na domačem vrtu 😀 Kar seveda tudi pomeni, da se skoraj vsak dan kuha ali na drugačen način pripravlja hrana iz domačega vrta. Kako se nebi, če je vsega na pretek v tolikšni meri, da je hladilnik ‘nafilan’ do vseh možnih kapacitet shranjevanja 😀

Tako so danes za kosilo nastale tople kumare s krompirjem. Jedla sem jih že XY-krat, kuhala pa še nikoli…. V mojem domačem kraju smo jih vselej raje pripravljali kot hladen ”prigrizek” ali prilogo, zmešane z jogurtom in kislo smetano.

Vse je enkrat prvič…. in običajno se mi kuhanje kakšne nove zadeve v prvo še najbolje posreči 😀 Saj, če nebi bilo okusno, recepta nebi upala deliti z vami 😛

Evole, takole je vse skupaj nastalo (sestavine za dve osebi):

– 1 žlica domače zaseke (ne zvrhana),
– 1 žlica olivnega olja,
– 1 malo večja čebula,
– 2 srednje veliki kumari,
– sol, poper, mleta rdeča paprika in česen,
– 2 žlici moke,
– 1 žlica kisle smetane,
– 1 žlica kečapa …

…. in kuha se prične ….

Čebulo olupimo in nasekljamo na majhne koščke. Nato jo posolimo ter zlato rumeno popražimo na olivnem olju. Med praženjem počasi dodamo mleti česen ter zaseko. Ko čebula porumeni, dolijemo pol dcl navadne vode ter premešamo.
Kumare olupimo, jim odstranimo morebitne peške in naribamo na kratke trakce ali kolobarje. Osolimo ter pustimo stati nekaj časa, da spustijo vodo, katere ne zavržemo. Naribane kumare stresemo k čebuli ter vse skupaj dušimo, dokler se kumare ne zmehčajo.
Medtem pripravimo mešanico iz mlete paprike, popra, moke, kisle smetane ter kečapa. Naštete sestavine zmešamo v posodi skupaj s cca. 2 dcl vode. Zmes dodamo h kumaram zatem, ko so se lepo zmehčale in vse skupaj kuhamo še približno 10 min.

Zraven se kot priloga prileže pire krompir. Na internetu pa lahko najdete tudi kakšen recept, kjer krompir in kumarice združijo v eno jed.

Nom Nom Nom… Tek! 😉 Čin čin na tople kumare s krompirjem 😀

About the author

Ines Fartelj

Leave a Comment