ŽIVALI

4. oktober – Svetovni dan živali (World Animal Day)

Svetovni dan živali - World Animal Day
Written by Ines Fartelj

Današnji dan je, vse od leta 1931, posvečen živalim ter njihovemu varstvu – Svetovni dan živali (World Animal Day). Ljudje smo tisti, ki smo, poleg naravne selekciji, odgovorni za skrb ter nego živali ter nenazadnje tudi za ohranitev živalskih vrst. Namen svetovnega dneva (varstva) živali je v prvi vrsti osveščanje ljudi o problematiki in varovanju vseh živalskih vrst.

Poročilo Svetovnega sklada za naravo (WWF) kaže in opozarja, da se je populacija kopenskih živali med letoma 1970 in 2012 zmanjšala za kar 38 %, populacija vodnih živali pa za 36 %. Sklad navaja, da je do te situacije prišlo zaradi rasti števila prebivalcev na svetovnem nivoju, kar je vodilo v zmanjšanje biološko produktivnih površin, katere so se sposobne same obnavljati oz. regenerirati. Vpliv na zmanjšanje populacij ima (med drugimi) tudi pretvorba naravnih območij za kmetijsko rabo.

doggy-screenOb tem dnevu bi vsem bodočim lastnikom živali toplo položila na srce, da se pred odločitvijo za lastništvo živali pozanimajo o vseh obveznostih ter dolžnostih, katere se bodo ob tem pojavile. V kolikor vam te niso odveč in bodo v vašem vsakdanjiku predstavljale enostavno, z veseljem izvedeno rutino, potem boste vi in vaš novi prijatelj gotovo uživala v sobivanju.

”Kosmatincem je vseeno, če ste revni ali bogati, majhni ali veliki, mladi ali stari. Vseeno jim je, če niste pametni, popularni, dobri šaljivci, atleti ali prijetnega videza. Vašemu ljubljenčku ste v vsakem primeru najboljši, najpametnejši, najbolj prijazen človek na svetu.
Vi ste njegov prijatelj in zaščitnik!”
(Neznani avtor)

About the author

Ines Fartelj

Leave a Comment