ŽIVALI

4. oktober – Svetovni dan živali (World Animal Day)

Written by Ines Fartelj

Današnji dan je vse od leta 1931 posvečen živalim ter njihovemu varstvu – Svetovni dan živali (World Animal Day). Ljudje smo tisti, ki smo, poleg naravne selekciji, odgovorni za skrb ter nego živali ter nenazadnje tudi za ohranitev živalskih vrst. Namen svetovnega dneva (varstva) živali je v prvi vrsti osveščanje ljudi o problematiki in varovanju vseh živalskih vrst.

Lanskoletno poročilo Svetovnega sklada za naravo (WWF) kaže in opozarja, da se je populacija kopenskih živali zadnjih 40 let zmanjšala za kar 39 %, populacija vodnih živali pa kar za 76 %. Te številke nam lahko povedo, da je lani na Zemlji živelo pol manj živali kakor pred 40 leti. Sklad navaja, da je do te situacije prišlo zaradi rasti števila prebivalcev na svetovnem nivoju, kar je vodilo v zmanjšanje biološko produktivnih površin, katere so se sposobne same obnavljati oz. regenerirati.

doggy-screenOb tem dnevu bi vsem bodočim lastnikom živali toplo položila na srce, da se pred nakupom hišnega ljubljenčka pozanimajo o vseh obveznostih ter dolžnostih, katere se bodo ob tem pojavile. V kolikor vam te niso odveč in bodo v vašem vsakdanjiku predstavljale enostavno, z veseljem izvedeno rutino, potem boste vi in vaš novi prijatelj gotovo uživala v sobivanju.

”Kosmatincem je vseeno, če ste revni ali bogati, majhni ali veliki, mladi ali stari. Vseeno jim je, če niste pametni, popularni, dobri šaljivci, atleti ali prijetnega videza. Vašemu ljubljenčku ste v vsakem primeru najboljši, najpametnejši, najbolj prijazen človek na svetu.
Vi ste njegov prijatelj in zaščitnik!”
(Neznani avtor)

About the author

Ines Fartelj

Leave a Comment