ŽIVALI

Striženje mačjih krempljev

Written by Ines Fartelj

Tokrat sta ekipi Juvan.Net in YOLO the cat  za vas pripravili prvi prispevek v audio ter video obliki: ”Striženje mačjih krempljev”. V njem lahko najdete kratke in priročne nasvete kako se lotiti striženja krempljev pri mačkah.

Ključne besede: potrpežljivost, umirjenost in ljubezen do vašega kosmatinčka 😉

Prijeten ogled 😀

 

 

Mačke že nagonsko skrbijo za dobro nabrušene kremplje. Ti jim, tako kot nam ljudem, rastejo celo življenje. Divjim mačkam nabrušeni kremplji predstavljajo preživetje, saj jim služijo pri lovu, pri igri, pri plezanju in ostalih aktivnostih. Zunaj živeče mačke znajo zelo dobro same poskrbeti za to, da njihovi kremplji niso predolgi. Nekoliko drugače pa je pri mačkah, ki živijo z nami v hiši, stanovanju. Veliko krat se zgodi, da so njihovi kremplji, kljub uporabi praskalnika, predolgi. Kako vemo, kdaj so ti predolgi? Zatikati se pričnejo v blago, obleke, v odeje ter ostali podoben material. Predolge kremplje je moč opaziti že med običajnim, sproščenim počivanjem mačke. Pozorni moramo biti predvsem na peti (5.) krempelj na prednjih tačkah, kateri se nahaja na notranji strani tačke. Namreč lahko se zgodi, da le-ta prične vraščati v tkivo. V takih primerih samo striženje raje prepustimo veterinarju.

Če se dela lotevamo prvič je zelo pomembno, da žival na to primerno, z občutkom ter potrpežljivostjo pripravimo. K oskrbi pristopajmo čim bolj samozavestni ter sproščeni. S privajanjem na striženje krempljev je priporočljivo začeti že pri samem mladičku……

Prikaz in več informacij najdete skrite v priloženi video vsebini 🙂

About the author

Ines Fartelj

Leave a Comment