ŽIVALI

S čim hraniti svojo mačko?

Written by Ines Fartelj

Ta kratek prispevek je namenjen predvsem tistim, ki ste se odločili, da bo vaša mačka živela skupaj z vami in s celotno družino v hiši ali stanovanju. Zakaj? Hišne mačke, ki same ne iščejo hrane, so glede svoje prehrane popolnoma odvisne od nas lastnikov. Zatorej je zelo pomembno, da smo seznanjeni s kakovostjo izbrane hrane, katero dnevno ponujamo kosmatinčku.

S čim hraniti svojo mačko?

Kot prvo moramo biti ozaveščeni o zelo ključnem dejstvu: mačke spadajo med karnivore! Med obvezne karnivore! To pomeni, da za svoje normalno zdravje ter preživetje potrebujejo meso. S tem je evolucijsko povezana tudi njihova fiziologija telesa. Mačke imajo kratek prebavni trakt. Tako njihov trebušček ni sposoben izkoristiti vseh hranljivih snovi iz rastlinskega vira hrane, prav tako pa takšno hrano mačji prebavni trakt ni sposoben dobro prebaviti.

Najboljše in najbolj zdravo, kar lahko ponudimo naši hišni muci, so briketi s čim manjšo količino žitaric (najbolje brez) ter čim večjim odstotkom (svežega) mesnega deleža. Ker briketi spadajo pod suho hrano moramo biti pozorni, da ima mačka skozi ves dan na voljo svežo vodo. V kolikor morda zaužije premalo vode in smatrate, da bi lahko prišlo do dehidracije, ji občasno ponudite tudi mokro hrano. Ta je lahko ravno tako kvalitetna kakor suha hrana. Vendar pazljivo! Naj vas ob nakupu ne zavedejo cene v smislu več = boljše. Dovolite si vzeti minutko časa ter pred samim nakupom preverite vsebnost sestavin. Mesni delež je običajno zabeležen v %. Pod navedkom: ”Meso in ostali mesni stranski proizvodi” ali podobno, se lahko skriva marsikaj. Zato se raje poslužujte tiste hrane, na kateri boste že v trgovini lahko razbrali, da se v njej nahaja zadosten delež točno določene vrste mesa in v zadostni količini.

Midva sva ob izbiri suhe hrane pazljiva predvsem na vsebnost ogljikovih hidratov (žita, krompir,..) v smislu manj je, boljše je ter na vsebnost določene vrste mesa. Žitaricam se poskušava izogibati, ker hišne mačke hitreje pridobivajo na telesni teži kakor prosto živeče, drug razlog pa je ta, da je že sama pasma najinega mačkona nekoliko bolj nagnjena k debelosti. Prav tako se poskušava izogibati hrani, ki vsebuje mesno moko, kostno moko, mesne stranske proizvode in živalske stranske proizvode. Slednje predvsem iz že zgoraj omenjenega razloga.

Pozorna sva tudi na vsebnost tavrina. Gre za aminokislino, ki je bistvenega pomena pri delovanju jeter, vida, živčevja,…pomembno vlogo pa odigra tudi pri imunskem sistemu. Kvalitetna mačja hrana ima taurina dovolj že v osnovi in ni potreben dodatek sintetičega ali naravnega. V kolikor je v hrani naraven vir taurina, ga boste na etiketi embalaže našli zapisanega pod analitskimi sestavinami. Največ tavrina vsebuje surovo meso rakcev (cca. 48 mg / 30 g mesa), najmanj pa surova goveja jetra (cca. 5,5 mg / 30 g mesa). S kuhanjem se polovica ali več te pomembne aminokisline uniči.

Seveda ima vsak lastnik mačke ali katere druge živali lasten pogled na hrano ter  prehrano svojega ljubljenčka. Želela sem navesti zgolj nekatera osnovna dejstva, ki vam lahko v prihodnje morda pomagajo pri izbiri ustrezne hrane. Veliko ljudi je ob nakupu pozornih tudi na ceno. Tudi midva sva bila. Vendar sva na koncu ugotovila, da nekakovostna hrana mačku ne ponuja vseh ustreznih hranilnih sestavin za njegovo dobro počutje in zdravje. Prav tako bi poceni hrano moral zaužiti v precej večji količini, da bi dobil vsaj del potrebnih hranil. Kar pomeni, da bi morala kupiti še več hrane, po kateri bi posledično ”pridno” pridobival na teži. Takšna hrana namreč običajno vsebuje več oz. preveč OH.

Če na koncu potegneva črto: za skoraj enak denar dobiva tudi zelo kakovostno hrano, obiski veterinarja zaradi bolezni ali drugih težav niso potrebni, maček pa je zadovoljen skupaj z nama 😀

… in skupaj se imamo prav fajn … 😉

About the author

Ines Fartelj

Leave a Comment