HOBI & PROSTI ČAS

Robert Lisac Artist: Mozaik – zrcalo duše

Avtor besedila: Robert Lisac Artist, RoArt d.o.o.

Že kar nekaj let vodim tečaje mozaičarstva in na vsakem tečaju z užitkom opazujem, kako se udeleženci tečaja lotevajo dela. Način, kako se lotevajo dela, zelo veliko pove o človeku. Verjetno veliko več, kakor si morda želi sam razgaliti. O tem aspektu ustvarjanja pogosto ne govorim veliko, saj nikogar ne želim spravljati v zadrego. Spodaj podajam nekaj svojih opažanj, po katerih lahko naslednjič, ko si ogledujete kakšen mozaik, malce analizirate osebnost umetnika, ki ga je ustvaril:

Opažam, da tisti, ki uporabljajo bolj živahne in tople barve, pogosto tudi tisti, ki so sicer bolj živahni, vesele narave in tudi bolj ekstrovertirani. Tisti, ki uporabljajo bolj pastelne barve pri ustvarjanju mozaikov ali pa zelo umirjene barvne lestvice, pa se raje držijo bolj v ozadju.

Nekoč je udeleženka na nekem tečaju začela lepiti delčke mozaika še okoli roba mozaika, kar je jasno naznanjalo, da ne priznava mej, v smislu, da bi pristajala na meje, ki si jih ljudje izmislijo in zanjo nimajo smisla. Ta ženska je tudi sicer zelo energična in kdo bi se čudil, tudi zelo uspešna podjetnica je.

Tudi način dela, kako se udeleženci lotevajo mozaika, se zelo močno razlikuje. Hkrati pa pove zelo veliko o ustvarjalcih. Nekateri začnejo izdelovati mozaik takoj na najtežjih točkah. Drugi se raje ogrevajo z lažjimi deli in se lotijo najtežjih delov na koncu. Nekoč sem se čudil udeležencu, ki je prve dve ali tri ure samo prestavljal kamenčke, jih premikal na razne način naokoli, prilepil ni pa niti enega. Potem, ko je našel ta prav način zanj, je sam mozaik sestavil v rekordnem času. Starejša gospa, ki je že večkrat prišla na moje tečaje, je sama od sebe dejala, da ona hitro izdeluje mozaike in res je končala mozaik še pred odmorom. Ko sem pogledal njen mozaik, morda ni bil tehnično najbolj natančno izdelan, bil pa je ekspresiven, svež in drzen, kar pa ima gotovo tudi svojo vrednost. V spominu mi je ostal tudi mikromozaik, katerega se je lotila mlada punca, ki je bil izredno natančno izdelan in je vztrajala pri delu še dolgo potem, ko so vsi ostali udeleženci že zdavnaj odšli domov in sem že začel pospravljati prostore. Ni se dala motiti in je vztrajala ter naredila vrhunski mozaik. Ne bo presenetil podatek, da je ta punca na športnem področju dosegala zavidljive rezultate na državnem nivoju.

Poseben moment je nekoč nastopil tudi, ko sta mati in hči skupaj izdelovali velik mozaik. Na začetku sem bil malce skeptičen, ali se bo to sploh obneslo in se je. Znali sta si prisluhniti in imeli sta skupno vizijo. Tudi to pove zelo veliko o samem odnosu obeh vpletenih. Prav tako nikoli ne bom pozabil, kako lepo je oče skrbel na tečaju za svojo malo hčerko. Ljubeče ji je pripravljal material, ona pa je ustvarjala in preprosto uživala. Ne samo v ustvarjanju, temveč tudi v  bližini njenega očeta, kar je bilo zelo ganljivo opazovati. Videlo se je, da ji popolnoma zaupa in da je nikakor ne podcenjuje, temveč se zelo natančno zaveda njenih neverjetnih kapacitet. To se je kasneje videlo v samem mozaiku in v očetovem komentarju, da je lahko hčerka sama določila barve sten v njeni sobi, čemur so se čudili pleskarji, ki jih je najel.

To so »stranski učinki« mojega dela kot vodje mozaičnih delavnic, ki mojemu delu dajejo globlji smisel in pridih posebne zgodbe vsakemu mozaiku. Kajti niso samo oči zrcalo duše, tudi mozaiki so zrcalo duše!

PS.: Če želiš izdelovati mozaike tudi ti, si lahko na spletni strani www.robertlisac.com snameš brezplačno e-knjigo MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE.

About the author

Gostujoči ustvarjalec

Leave a Comment