HOBI & PROSTI ČAS ŽIVALI

Dresura v western jahanju

Written by Ines Fartelj

Že od malih nog spadam med velike ljubitelje konjev in konjeniškega športa. Še preden so bili moji prvi koraki popolnoma izpiljeni in še preden mi ravnotežje ni več nagajalo, sem sedela v konjskem sedlu in uživala v vsakem koraku, katerega so le zame ustvarile štiri noge s kopiti in ”uglašenimi” podkvami 🙂

Moj najljubši citat na temo sobivanja konja in človeka se glasi:

”Two legs move your body,
four legs move your soul… ”

Še dandanes ne vem kdo je avtor tega citata. Kdorkoli je ne dvomim, da je svoje življenje, dušo in telo dal za te čudovite živali.

Z veseljem spremljam tudi dogodke, ki se na temo konjeništva odvijajo v Sloveniji. Tako sva se leta 2015 odpravila na reining tekmo, katera se je odvijala v Gorenji vasi in za dušo ustvarila zanimiv in prisrčen video tamkajšnjega dogajanja:

Kaj sploh je reining?
Pri reiningu govorimo o dresuri v western jahanju. To velja tudi za nekatere druge western discipline, kot je denimo trail, western pleasure,… Skozi vnaprej predpisan vzorec vodi jezdec svojega konja, pri čemer se ocenjuje lahkotnost, kontrola, obnašanje ter finesa izvedbe. Pri reiningu se vse to izvaja z ježo v hitrem tempu. Vzorci so sestavljeni iz obratov- spinov za 360 stopinj, letečo menjavo galopa, majhen in počasen krog, velik in hiter krog, rollback in sliding stop. Ker se ob tem ocenjuje celoten nastop pa ni nujno, da bo zmagal najbolj hiter tekmovalec oz. konj.

Reining dokazuje kako spretne in atletsko sposobne so te živali. To so vedeli tudi kavboji, ki so razvili to disciplino. Z uporabo zgolj majhne poteze na vejetih so dosegli želeno usmeritev konja, lahek ter okreten korak, drsenje in ustavljanje pa so dokazovali v medsebojnih dvobojih.

V Sloveniji obstaja Slovensko združenje reining konja – SIRHA, katerega tekmovanja temeljijo na pravilih in programu NRHA (National Reining Horse Association), kot tudi FEI (The Fédération Equestre Internationale). Zgornji video je bil sestavljen iz klipov njihovega tekmovanja, katero je izgledalo res vrhunsko. Konec koncev gre za visoko zahtevno konjeniško panogo.

V avgustu 2017 pa je, izpod rok produkcije JuvanNet, nastal še en zelo uspešen video iz tekme, katero je organiziralo Slovensko združenje quarter konja – SIQHA. V njem lahko zasledite še nekaj drugih, pri nas zelo priljubljenih western disciplin. Obilo lepih trenutkov ob ogledu.

 

 

About the author

Ines Fartelj

Leave a Comment