HRANA & ZDRAVJE

Prosena kaša z zelenjavo

Written by Ines Fartelj

Po dolgem času smo spet posegli po proseni kaši ter pripravili zdravo kosilo z dodatkom zelenjave ter okusnega curry-a. Prosena kaša ne vsebuje glutena, naše črevesje (ter celotna prebava) pa nam bo hvaležno, saj ta jed nanj vpliva blagodejno – uravnava črevesno floro.
Tokratni recept je nastal ob domači rehabilitaciji mojega dragega, po zobozdravstvenem posegu. In nastala je prosena kaša z zelenjavo. Čeprav obožuje zgolj surovo korenje, je tole zelenjavno rižoto pojedel z užitkom. No, vsaj tako je rekel in jed pohvalil 😀

Ja, vse je za nekaj dobro 🙂

Sestavine:

– 1/2 cvetače (skupaj z listi, ki so nadvse okusni),
– 2 srednje velika korenčka,
– dobra žlica masla,
– sol, poper, curry,
– topljeni ”kocka” sir (jaz sem uporabila sir Zdenka classic – še tista retro embalaža 😀 ),
– žlica gobove jušne osnove,
– 2 dL prosene kaše,
– vok.

Korenček narežemo na majhne koščke (oblika po želji). Cvetači odstranimo trd kocen in glavo narežemo na kose. Zelenjavo na hitro prepražimo na maslu. Proseno kašo stresemo na gosto cedilo in jo oplaknemo pod tekočo vodo. Zatem jo stresemo v vok k preostali zelenjavi, kjer jo na hitro pogrejemo. Vse skupaj prelijemo z vodo. Ko ta zavre, vmešamo gobovo jušno osnovo, dodamo sol in poper (količina glede na vaš okus) ter pol čajne žličke curry-ja. Kuhamo, dokler prosena kaša ne nabrekne ter se zmehča. Običajno je to 10 – 20 min; odvisno od kaše. Na koncu primešamo sir, ki se naj lepo raztopi ter premeša z ostalimi sestavinami.

In kosilo je končano! 🙂

P.S.: namesto navadnega masla za peko lahko uporabite tudi kokosovo maslo, čajno maslo, olje po želji,… sama sem ugotovila, da mi zelo tekne zelenjava, ki je pražena na surovem maslu. Zelenjavno rižoto lahko pripravimo na 1000 in 1 način, s sestavinami, ki so nam najbolj pri srcu (oz. pri želodčku 😉 ) in z žiti, katera nam najbolj odgovarjajo. Eksperimentiranje pri kuhi je lahko precej zabavno. Najbolj pa takrat, ko želiš uspešno pripravljeno okusno jed pripraviti še enkrat…..  Običajno mi nikoli več ne uspe tako dobro kot prvikrat 😀 😀 😛

Dober tek.

About the author

Ines Fartelj

Leave a Comment