TEHNIKA

Pravilno rokovanje s prenosnim računalnikom

Written by Blaz Juvan

V skoraj vsakem domu se najde prenosni računalnik (laptop), ki se ga uporablja za različne namene. Najpogosteje v službene in študijske, pogosto pa nadomesti tudi domači stacionarni računalnik zaradi njegove prenosnosti v druge prostore in manj zasedenega prostora. Ker pa je tak računalnik v pogosti fizični obremenitvi – prenosi in premiki, najbolj med vsemi notranjimi komponentami trpi trdi disk. Majhna škatlasta napravica z magnetnimi ploščami, kjer se shranjujejo vsi vaši podatki. Od operacijskega sistema, slik, filmov, bančnih računov, bližnic do spletnih strani in iger. Ni potrebno posebej izpostavljati, da tak disk tudi umre. Pa ne samo zaradi svoje starosti in obrabljenosti, ampak napačnega rokovanja s prenosno naprav.

trdi disk

Trdi disk

 

Ker smo ljudje vajeni, da vse kar ni jajce, nima vzdržljivostne meje, se ne zavadamo krhkosti podatkov ob nenadnem sunku igle znotraj diska po magnetni plošči. Če prenosnik samo narodno trešči ob vaše koleno, nekaj pade nanj ali bognedaj nam pade po tleh, lahko enostavno fizično poškuduje ploščo s podatki in njihov obstoj je v momentu ničen. Ni nujno, da so šli po zlu vsi podatki na disku, morda je igla ravno tisti trenutek zadela vse v zvezi z bančnim dostopom, slike vašega dopustovanja ali poročnega izleta. V najslabšem primeru disk popolnoma odpove ali pa uniči ključne datoteke operacijskega sistema. Pri slednjem vas reši računalniški serviser, pri popolni odpovedi pa podatkov morda niti specializirani servisi za reševanje diskov ne bodo mogli rešiti.

Ključni napotki za pravilno rokovanje s prenosnim računalnikom:

– Prenosnik naj bo vedno v obloženih torbah pri prenosu
– Prenosnik doma naj bo vedno NA mizi
– Prenosnika po mizi NIKOLI ne drsamo (vibracije ob drsanju lahko poškodujejo disk)
– Prenosnik pred prenosom na drugo lokacijo vedno izklopimo
– V bližini prenosnika ne pijemo nikakršnih tekočin
– Prenosni računalnik NI frizbi

Rešitev za izogib kakršnim koli fizičnim poškodbam diska v prenosnem računalniku lahko rešimo tudi z nakupom SSD diskov, ki nimajo več premičnih delčkov, so pa zato malce dražji.

Za kakršna koli dodatna vprašanja in težave pa pišite na blaz@juvan.net ali v komentarje.

About the author

Blaz Juvan

Poklicni snemalec in občasni fotograf. Ljubitelj sodobne tehnike in strokovnjak za računalniško multimedijo.

Leave a Comment