ŽIVALI

Se odločate za nakup / posvojitev mačke ali psa?

Written by Ines Fartelj

V kolikor ste se odločili za pregled članka pod tem naslovom, najverjetneje spadate v skupino ljudi, ki ta trenutek razmišlja o novem članu družine – mački, psu ali kateri drugi dlakavi kepici.

Ste se ob tem morda vprašali kaj je tisto, kar vas je privedlo do te želje? Ta članek vas bo popeljal v globljo sfero vaših mislih, ki so vas privedle do tega, da želite ob sebi imeti dlakavega prijatelja, ki ”včasih” tudi zamijavka ali zalaja 😀

  1. ŽELJE IZ OTROŠTVA

Veliko bodočih lastnikov živali se za korak nakupa ali posvojitve odloči zaradi neuresničenih otroških želj. Kar načeloma ni napačno, če ste se pred speljanim projektom pozanimali o vseh odgovornostih, ki jih takšna stvar prinese.

Želja iz otroštva je lahko zelo hitro tudi nepremišljena odločitev. Zato s takimi mislimi ter željami ravnajte kar se da previdno.

  1. ŽELJA VAŠIH OTROK

Večina otrok ima rada živali in se ob njih sprosti. Obstajajo tudi terapije pri katerih so glavni akterji ter ‘zdravilci’ psi. S pravilnim učnim pristopom lahko otroka obenem naučimo pravilnega rokovanja z živaljo ter v njem vzbudimo občutek odgovornosti. Slednje mu bo pomagalo tudi v prihodnosti, ko bodo na njegovo pot prišli večji projekti življenja.

Ob tem bodite lastniki pazljivi ter pozorni na to, da bo žival, s katero bo vaš otrok v stiku, pravilno in primerno vzgojena. V kolikor niste prepričani v dobro sodelovanje otrok – žival, jih nikar ne puščajte samih brez nadzora.

  1. ŽELJA PO SPREMEMBI ALI NEČEM NOVEM

Da, tudi to je lahko povod, da vas naenkrat zagrabi poželenje po živali v vašem domu. Vendar pozor! Najprej raziščite kaj je vzrok, da si želite spremembe v svojem življenju. Morda nakup mačke ne bo dovolj, da bi potlačili morebitno žalost, izgubo ali samoto. V takih primerih se v prvi vrsti raje odločite za druženje z ljudmi, ki so vam blizu in jim zaupate. Šele nato ponovno razmislite o tem kakšne spremembe si želite dosečti.

Če boste kljub temu ugotovili, da je lahko rešitev tudi štirinožni prijatelj, ne odlašajte z odločitvijo. Konec koncev se lahko s (živalskim) prijateljem podate novim dogodivščinam naproti. Vpis v felinološko ali kinološko društvo je med drugim odlična izbira. Prav tako pa lahko na sprehodih doživite nova spoznanja, se nadihate svežega zraka ter napolnite z energijo.

  1. LJUBITELJI DOLOČENE PASME

Ni dovolj, da vam je določena pasma všeč na pogled. Pred nakupom / posvojitvijo se je priporočljivo najprej pozanimati kakšne lastnosti ima želena pasma ter se vprašati ali vam te lastnosti ustrezajo. Dolga dlaka pomeni večjo mero oskrbe in higiene, nagnjenost k boleznim lahko pomeni več obiskov veterinarja in s tem povezanimi stroški. Razmislite tudi o tem, če želite svojega ljubljenčka imeti v stanovanju ali ga pustiti, da se prosto giblje okrog hiše.

Ko vam ustrezajo vsi proučeni parametri lastnosti določene pasme, pri svoji odločitvi spet nikar ne odlašajte. Dovolite, da vam živalska dušica prinese mir, smeh in veselje v dom.

Izbira in odločitev za novega družinskega člana sta torej tudi končna slika nas samih. Naše osebnosti, zrelosti, razmišljanja, načina življenja in pogleda na svet. Hitre in nenadne odločitve običajno niso dobra naložba. V takšnih in drugačnih primerih. Če niste prepričani v svojo odločitev se raje o tem pogovorite še  s kom, ki vam bo podal tudi dobre argumente zakaj reči ”da” ali zakaj ”ne” nakupu / posvojitvi živali.

Če ste pristaš posvojitve živali iz zavetišča/društva, vam bo v pomoč tudi članek, ki govori o POGODBI OB POSVOJITVI ŽIVALI.

Upamo, da vam je bil zapis Posvojitev mačke ali psa všeč. ***Objem***

About the author

Ines Fartelj

Leave a Comment