ŽIVALI

Pogodba ob posvojitvi živali iz zavetišča

Written by Ines Fartelj

Pogodba? Zakaj neki pogodba? Sliši se tako… preveč uradno, zapleteno, obvezujoče. Pa je temu res tako? Poglejmo situacijo malo bolj poglobljeno:

Predstavljajte si, da bi na vsak način radi obranili nekaj, kar imate radi in kar vam ogromno pomeni. Obenem si želite, da bi o tej zadevi bilo uspešno ozaveščenih čim več ljudi, ki bi posredno ali neposredno pripomogli k rešitvi vašega ”problema”. Da pa bi bil celoten proces čim bolj uspšen, (na žalost v naši družbi veliko krat samo zaupanje ne bo dovolj) se je smiselno na nek način zavarovati. No, ne dobesedno sebe ampak svoj interes, ki ga pokrivate in katerega bi radi ubranili ter izboljšali. Še posebej, če je vanj potrebno vložiti tudi finančna sredstva.

Če ima oseba, ki želi posvojiti žival, dobre ter iskrene namene, je od dejanja ne bi smela odvrniti nobena pogodba ali morda, lepše rečeno, DOGOVOR s podpisom. Če se zavedate vseh obveznosti, ki pridejo skupaj s hišnimi ljubljenčki, potem noben takšen ali drugačen podpis dogovora ne bi smel predstavljati problema.

Ljudi običajno najbolj zmoti alineja, ki določa, da lahko zavetišče oz. določena odgovorna oseba iz društva za zaščito živali, opravi nenapovedano preverjanje izpolnjevanja posvojitvenih pogojev in spoštovanja vsakokratno veljavnih zakonov in podzakonskih aktov na področju zaščite živali na danem naslovu. Priznam, da tudi meni ta alineja ni preveč všeč. Pa ne iz razloga, da ne bi želela prejeti obiska prejšnjega oskrbnika živali. Bolj zaradi tega, ker se počutim, da mi nekdo ne zaupa, da bom za žival skrbela primerno ter odgovorno. Osebno mi ta alineja deluje žaljivo. Vendar, če se poskušam postaviti v kožo teh ljudi, ki jim je mar za žival, katero so oddali, z veliko muko prebavim tudi to. Konec koncev gre za ”zavarovanje”, zaščito interesov ter zaščito cilja projekta, ki smo ga omenili na samem začetku. To seveda velja za tiste, ki ne izkoriščajo posla iz finančnega vidika.

Sedaj si poglejmo še, kaj vsebuje Pogodba ob posvojitvi živali iz zavetišča (tudi iz društva):

Pogoj 1: Da se žival oddaja izključno kot hišni ljubljenček. Prepovedana je veriga.
Pogoj 2: Skrbnik mora živali zagotoviti ustrezne življenjske ter bivalne pogoje.
Pogoj 3: Skrbnik mora živali omogočiti ustrezno gibanje/sprehode.
Pogoj 4: Kastracija/sterilizacija živali (običajno so posvojene živali že kastrirane/sterilizirane, nekateri pa morajo to urediti na lastne stroške).
Pogoj 5: Novi skrbnik mora bivšemu oskrbniku sporočiti vse spremembe glede prebivališča živali, morebitne izgube in je ne sme podariti ali prodati tretji osebi brez soglasja. V primeru izgube živali se zavežete, da to v določenem roku sporočite tudi pristojnemu veterinarju.
Pogoj 6: Izvedba prenosa lastništva pri pristojnem veterinarju v določenem roku.
Pogoj 7: Spoštovanje vseh aktov in zakonov iz področja zaščite živali.
Pogoj 8: Nenapovedano preverjanje izpolnjevanja vseh pogojev.

P.S.: Take pogodbe lahko vsebujejo tudi drugačno vsebino. Pogledali in navedli smo zgolj najbolj pogost primer dogovora.

V kolikor ste sami v fazi, ko se odločate za nakup ali posvojitev živali, vam bo v pomoč tudi članek: SE ODLOČATE ZA NAKUP / POSVOJITEV MAČKE ALI PSA? 

About the author

Ines Fartelj

Leave a Comment