TEHNIKA

Podaljšanje življenjske dobe mobilnega telefona

Written by Blaz Juvan

V desetih letih razvoja mobilnih telefonov smo prešli iz malih ciglastih mobilnih aparatov v še večje ciglate mini računalniške pametne telefone. Medtem, ko je bil včasih luksuz igrati kače na mobilniku, se danes lahko z njim preko oddaljenega dostopa povežete tudi na svoj osebni računalnik. Edina ključna stvar, ki pa je na pogled zaostala, je avtonomija baterije. Medtem, ko so včasih baterije mobilnih aparatov zdržale tudi po teden dni ali več, danes uporabniki jamramo že, če nam pametni telefon porabi baterijo v dveh dneh. Mnogim ne zdrži niti cel dan.

mobilni-telefon

Podaljšanje življenjske dobe mobilnega telefona je lahko dokaj preprosto. Krivda za kratko vzdržljivost mobilnih telefonov ni na strani proizvajalcev, ampak uporabnikov. Čeprav so baterije krepko močnejše od tistih izpred 10-15 let, je aparat še vedno prevelik porabnik njihove energije, da bi dosegle naša pričakovanja. Danes na telefonih ne igramo več le kač in telefonarimo, ampak 24/7 visimo na internetu, gledamo slikce, filme, posnetke na Youtubu, se obenem povezujemo tudi na Wifi mreže in po možnosti preigravamo bolj zahtevne igre. Že, če tisočkrat pogledamo le na uro z vklopom zaslona, se avtonomija skrajšuje. Povsem normalno je, da naprava ob takem načinu uporabe porabi preveč energije, da bi koristila svojemu osnovnemu namenu, tj. pošiljanju sporočil ter opravljanju klicev. Dokler bomo razvajena bitja s popolnoma ničelno varčevalno politiko, bomo vedno našli razlog za pritoževanje nad nečem.

Pametnemu telefonu lahko z nekaj enostavnimi uporabnimi napotki podaljšamo tako avtonomijo uporabe, kakor tudi obstojnost baterije. Tako ne bo potrebno že po enem letu konstantne obremenitve zamenjati baterije ali celo celotnega mobilnega aparata.

– Mobilni aparat vedno polnimo do polne kapacitete in praznimo do rdeče meje.
– Internetno povezavo (predvsem 4G/3G) redno izklapljamo, če je ne potrebujemo. Uporabimo bljižnice.
– WiFi izklopimo takoj po uporabi. Za vklop in izklop uporabimo bljižnice.
– Igre so domena računalnikov in konzol. Če res ni potrebe, se jih izogibajte.
– Filmi in fotografije so vedno bolj zanimive na večjih zaslonih.
– Mobilnik kot glasbeni predvajalnik s pomočjo internetne povezave je recept za hitro praznenje baterije in računa.
– Prižiganje zaslona le za pogled na uro je okej, dokler ga tudi ročno ugasnemo in ne puščamo zaslona na funkciji samodejnega zatemnjevanja.
– Mobilnega aparata ne izpostavljate vročini in mrazu.

Mobilni telefon je (pre)draga igrača, da bi jo menjavali vsako leto. Če vam le ni škoda vsakršnega evra.

About the author

Blaz Juvan

Poklicni snemalec in občasni fotograf. Ljubitelj sodobne tehnike in strokovnjak za računalniško multimedijo.

Leave a Comment