TEHNIKA

Osnovna postavitev spletne strani

Written by Blaz Juvan

V današnji informacijski dobi je spletnih strani in blogov na brezplačnih domenah in gostovanjih vse preveč in le redke od teh postanejo dovolj relevantne zaradi pretirane anonimnosti in nekredibilnih informacij. S spletno stranjo na lastni domeni in plačljivem gostovanju pa se lažje predstavite svetu in mogoče celo bodočim delodajalcem. Domena z naslovom www.priimek-ime.si nosi večjo relevantnost kot www.bobek.brezplacnastran.si. Slednja je postavljena brez premišljenega naziva in z najmanj odpora na brezplačnih in motečih oglaševalsko napumpanih platformah. Osnovna postavitev spletne strani – v nadaljevanju sledi preprost vodič.

1. Spletno gostovanje
Naročanje spletnega gostovanja je preprosto, kot če bi naročali izdelke iz spletnih strani. Najdete sebi primernega ponudnika, solidno ceno (zaželjene primerjave med vsaj tremi), kaj ponujajo za to ceno in če je morda v ceno vključena tudi domena.  Velja omeniti, da je dobro imeti vključeno;

  • Vsaj nekaj gigabajtov prostora
  • Če je možno, neomejen prenos podatkov
  • Vsaj eno mysql bazo (za postavitev dinamičnih strani kot je WordPress)
  • Vsaj eno možnost dodajanja lastne domene in možnost poddomen
  • Ustvarjanje lastnega e-mail naslova (recimo; info@priimek-ime.si)
  • Podporo v primeru nedosegljivosti strani 24/7
  • Cpanel ali podobno orodje za upravljanje vašega računa

Cena za popolnoma nezahtevna gostovanja ne bi smela presegati 60€ letno. Vključno z domeno v paketu. Pri nekaterih ponudnikih se osnovno gostovanje malenkost letno avtomatsko nadgrajuje za isto ceno. Boste pa opazili, da so slovenska gostovanja dražja od tujih. Vendar vseeno osebno prisegam na domače gostovanje zaradi lažjega komuniciranja in manjše možnosti, da bodo slovenski obiskovalci prikrajšani za hitrost nalaganja strani. Treba je vedeti, da obstaja tudi ozko grlo interneta v tujino.

gostovanje-juvannet-screen

Primer izgleda Cpanel konzole za upravljanje z računom pri enem od slovenskih gostovanj

2. Nakup domene in združitev z gostovanjem
V kolikor je bila domena vključena v paket gostovanja, vam bo stran avtomatsko začela delovati po kakšnem dnevu ali dveh od trenutka potrdila plačila. Sicer pa je potrebno domeno kupiti pri registrarjih. Slednjih je spet kar nekaj na tržišču. Tam tudi preverite dosegljivost željene domene. Prevelikokrat se zgodi, da je ravno domena po vašem okusu že zasedena. Iskalniki registrarjev omogočajo pregled domen skoraj vseh možnih končnic (.si, .com, .net, .org, .eu, .info, .tv, …etc), cene za različne končnice pa se razlikujejo od 10€, tudi 20€ in več letno. Tudi slovenska .si je malenkost dražja od tujih. Ko kupite željeno domeno, jo morate preko konzole registrarja usmeriti na vaše gostovanje. To pa storite tako, da uredite imenske DNS strežnike domene. Slednje podatke najdete pri svojem gostovanju. Lahko se imenuje kakorkoli, recimo ns1.vasponudnik.si in ns2.vasponudnik.si. Če jih ne najdete v pridobljenih izpiskih podatkov vašega gostovanja, pišite e-mail podpori.

Imenski streznik-screen

3. Nalaganje spletne strani preko FTP povezave
V kolikor gostovanje ne omogoča spletnega datotečnega urejanja, morate spletno stran prenesti ročno preko FTP povezave. Podatke ste prejeli od ponudnika gostovanja. Hitra opcija je, da odprete Moj računalnik in v ukazno vrstico napišete ftp://uporabniskoime@vasadomena.si in vprašalo vas bo po geslu. V večini primerih se prikaže veliko neznanih map in datotek, med njimi je vam pomembna le “public_html”, kamor boste prenašali vse kar bo vidno na vaši domeni. Zdaj boste na svojem računalniku odprli beležnico (notepad), notri napisali naslednjo kodo, jo shranili kot “index.html“, spodaj izbrali “Vse datoteke (“.”)” in naložili v prej omenjeno mapo.

prva-spletna-stran
Čestitam, postavili ste svojo prvo spletno stran in jo za razliko od mnogih celo spisali na roke. Za kaj bolj naprednega pa kdaj drugič. Do takrat lahko ukazne vrstice vadite preko w3schools.

About the author

Blaz Juvan

Poklicni snemalec in občasni fotograf. Ljubitelj sodobne tehnike in strokovnjak za računalniško multimedijo.

Leave a Comment