HRANA & ZDRAVJE

Mongolsko meso po domače

Written by Ines Fartelj

Lahko rečem, da z Blažem dokaj obožujeva jedi iz azijskih restavracij. O.K., pustimo ob strani razne predsodke o oporečnosti hrane ter priprave. Roko na srce – pojma nimam kako zgleda notranjost njihove kuhinje, kdo je kuhar, kako pripravlja hrano,… Ker že nekaj časa živiva v Prekmurju, lokacije z azijsko hrano obiščeva bolj redko. Zato se z zadevami okrog oporečnosti in priprave ne ukvarjam. Najbolj pogosto naju k obisku premami suši. Sama pa zelo rada naročim tudi njihovega dobrega mehkega ‘meseka’ 😀  Med drugim mongolsko meso ali kakšno pečeno raco, kjer se ti tisti tanki koščki mesa kar raztopijo v ustih.

Seveda je prej ali slej bilo potrebno kakšen recept azijskega meska preizkusiti še v domači kuhinji. Tukaj oporečnost ni vprašljiva 🙂 razen, če si kiksnil pri izbiri mesnice ali neprimerno shranil sestavine 🙂 Edino ena ”težavica” se mi je vselej pojavila že, ko sem samo pomislila na domačo pripravo azijske hrane, kot je mongolsko meso ali piščanec v sladko kisli omaki. Sestavine!?! Ja, saj jih lahko brez skrbi dobim v vsaki malo bolje založeni trgovini. Vem. Vendar, ker takšno hrano pripravljam mogoče enkrat na dva tedna (ali še to ne), sestavine po nepotrebnem stojijo odprte v hladilniku ali omari. Recimo riževega vina ne uporabljamo nikoli, povrh vsega pa mi njegov okus ne odgovarja. Zakaj bi metala vstran denar, če lahko malo sfejkam recept in jed pripravim z nekoliko bolj domačimi sestavinami (v večini), ki so skoraj dnevno uporabljene pri kuhi.

Takole je recimo nastalo mongolsko meso po domače za 2 osebi, z naslednjimi sestavinami:

– 300 g mladega govejega mesa (pljučna pečenka je sploh super),
– 1 por,
– 1 dcl belega vina. Sama sem uporabila Laški rizlig (Ljutomerčan),
– grobo mleti poper,
– sojina omaka,
– česen v prahu,
– rdeča paprika (še boljša izbira je čili, vendar nismo veliki ljubitelji le-tega),
– olje, balzamični kis, sol, moka, kokosovo maslo.

Priprava:

Za mongolsko meso po domače najprej meso narežemo na tanke rezine. Čim tanjše bo, tem boljše. Rezine  potolčemo ter narežemo na tanke trakce (tudi te lahko še malo potolčemo, da bodo čim tanjši). Trakce prelijemo z marinado, sestavljeno iz: pol žličke mletega česna, 4 žlice sojine omake, 0,5 dcl olja in pol žlice balzamičnega kisa. Začinimo z rdečo papriko v prahu in premešamo. Meso postavimo v hladilnik za 2 dni (če se le da). Skledo z mariniranim mesom pred tem zapremo. Lahko uporabimo alu folijo ali tisto prozorno tanko folijo za živila. V kolikor nimate možnosti čakanja 2 dni, da se meso prepoji z marinado, uporabite pljučno govedino. Ta se naj mariniran vsaj dve urci.
Na vročem olju na hitro popečemo meso in ga potresemo s poprom. Dodamo belo vino in počakamo toliko, da povre. V manjši posodi zmešamo 4 žlice sojine omake, 1,5 dcl vode ter 1 žlico moke. Zmes dodamo k mesu. Pri zaprti posodi mongolsko meso po domače kuhamo še cca. 3 minute.

Mongolskega mesa si ne predstavljam brez dodanega pora. Narezanega na kocke ga na hitro popražimo na kokosovem maslu. Lahko ga vmešamo k mesu ali ga dodamo na krožnik kot dodatek.
Aja, pa zraven si lahko skuhate riž 😛

* tek tek tek!

About the author

Ines Fartelj

Leave a Comment