HRANA & ZDRAVJE RASTLINSTVO

Meta in življenje z njo

Written by Ines Fartelj

Iz svojega otroštva se spominjam bujnih zelenih grmičkov, katerih vonj je spominjal na najbolj ‘močne’ žvečilne gumije, ki jih je žvečil sosed vsakič, ko je na skrivaj spil kakšen aperitivček v bližnjem lokalu 😉 😀  Ta gospodič je s tem dosegel, da so si moji majhni možgančki rastlino in njeno ime dobro zapomnili ter jo že takrat znali prepoznati po vonju.

Danes nam skorajda na vsakem koraku vsiljujeo  informacije o zdravilnih ali nevarnih učinkih živil, ki jih uporabljamo v svoji prehrani. Na samem začetku svojega izobraževanja sem te informacije in podatke vestno spremljala. Danes poslušam le še svoje telo in mu ponudim tisto, za kar mi bo hvaležno. Slednje mi bo pokazalo samo od sebe z dobrim počutjem, zdravo in pravilno prebavo, energijsko sposobnostjo ipd.

Meta in življenje z njo… je nadvse prijetno 🙂 Moje telo jo obožuje. V vročih dneh me metin čaj ohlaja, ob glavobolu ali zaspanosti me napolni z energijo, eterično olje pa osvežuje najin domek ter ga polni z ljubeznijo. Zakaj z ljubeznijo?
Iz grške mitologije Meto poznamo kot nimfo v katero se je zaljubil bog podzemlja – Hades. Njegova žena je nato z urokom Meto spremenila v nizko zeleno rastlinico, da bi jo lahko pohodila. Ker Hades uroka ni mogel preprečiti, ga je umilil tako, da je meti pričaral sladek vonj. Tako je lahko s prijetnim vonjem zadehtela vsakič, ko jo je kdo pohodil. Če kdo želi ”pohoditi’ naju, bo moral najprej zatreti moč najine ljubezni, da ne bo več dehtela. Šele nato naju bodo lahko uničili. Torej nikoli 😀  Takšna je tudi meta: VEČNA. Večna v svoji dobrobiti, skromnosti, svežini, trdoživosti…

Če vam je kdaj hudo ali ste žalostni, je lahko odlična tolažba metina čokolada 😀 . Je sladkega okusa in svežega vonja. Čokolado z meto si lahko hitro pripravite tudi sami. Potrebujete le nekaj lističev mete (najbolje črne ali poprove), ki je lahko sveža ali posušena, mleko (300 mL), prašek čokoladnega pudinga in tablici črne čokolade:

1. Zmešajte 5 žlic hladnega mleka z dvema (2) žlicama praška za puding. Metine liste nasekljajte ter jih položite v čajno cedilo.
2. Cedilo potopite v posodo s preostalim mlekom in segrevajte. Ko zavre počakajte nekaj min., da se eterična olja prepojijo. Cedilo lahko sedaj odstranite.
3. Zdaj dodajte črno čokolado, raztopljen prašek pudinga ter vse skupaj zakuhajte.
Ko se mešanica zgosti, jo prelijte v posodice, katere predhodno navlažite z vodo. Pripravljeno sladico lahko okrasite z listi mete, smetano, pisanimi mavričnimi mrvicami,… bodite kreativni ;). Sestavine zadoščajo za pogostitev štirih oseb, lahko pa si zalogo metine čokolade pripravite le zase 🙂

Če ste zagnan študent, vam lahko meta postane skoraj najboljša prijateljica. Eterično olje in uživanje čaja pomaga pri zvišanju koncentracije in pripomore k bistrenju misli.
cajNajboljši metin čaj, ki sem ga kadar koli poizkusila, pa je definitivno maroški metin čaj. Seveda iz maroške mete (Mentha spicata Moroccan), ki pri nas na prostem sicer ne uspeva, lahko pa si jo omislite posajeno v lončkih na balkonu ali kar v kuhinji, da bo vedno na dosegu roke. Maroškega čaja seveda ne pripravljajo povsod enako, vendar obstaja osnovni tradicionalni recept:

– zeleni čaj (Gunpowder in Chun Mee kot predlog),
– poprova meta (nujno sveža!),
– žlička sladkorja.
Čajnik najprej segrejemo z vrelo vodo, ki jo nato odlijemo.  V čajnik stresemo 1 žlico čaja in sladkorja ter pest sveže mete. Prelijemo z vrelo vodo ter po 3 min. tako pripravljen napitek prelijemo v kozarčke.

Z meto lahko celo ocenite karakter neke osebe. Če nekdo med zbirko olj izbere ravno meto pomeni, da gre za inteligentno in karizmatično osebo. Če radi tvegate, ste dinamični ter popolnoma predani svojemu delu, bo takšna oseba vaš pravi partner. Takšen je namreč metin karakter.

Vsaka rastlina je lahko za nas nekaj posebnega, če si to želimo videti/vedeti/razumeti. Morda boste s pomočjo magičnosti katere od njih svoj čarobni eliksir življenja našli tudi sami. Dovolite naravi, da vas razvaja s svojimi mojstrovinami.

About the author

Ines Fartelj

Leave a Comment