HOBI & PROSTI ČAS

Intervju: Metka Fartelj – podjetnica s stilom

Written by Ines Fartelj

Je tudi vas že kdaj misel zanesla v smer samostojne podjetniške poti, pa niste upali ali uspeli stopiti nanjo? Morda boste ponovni zagon našli ob branju intervjuja z mlado mamico, umetnico in podjetnico Metko Fartelj, ki je po izgubi redne zaposlitve vso svoje znanje in izkušnje usmerila v zagon šiviljske ter
umetniške delavnice MOJA ŠTEPARNICA.

Metka Fartelj Moja šteparnicaGa. Metka nam je že na samem začetku našega srečanja zaupala:
Sem ženska, ki ni nikoli obžalovala odločitve glede izbire svojega poklica. Zmeraj me je privlačilo ustvarjanje in uresničevanje novih idej”.

Zakaj je padla odločitev po samostojni podjetniški poti?

Želja po »svojem« je bila že od nekdaj. Dokončna odločitev o samostojni poti pa je padla po izgubi službe. Ker me je vedno bolj motil odnos vodilnih do delavcev, nisem bila več zadovoljna, niti dovolj motivirana za delo in ustvarjanje.

Kje črpate ideje? Imate ob tem koga za vzgled ali ustvarjate po svojih željah?

Včasih ideje padajo kar iz neba in jih je naenkrat toliko, da vseh naenkrat ne morem uresničiti. Svoje ideje uresničujem čisto po svojih  željah. Obstajajo pa tudi želje strank, ki jih ob moji pomoči »spravimo na svet«.

Kako si organizirate svoj delovni urnik ter prosti čas?

Ker opravljam še delo manikerke, si prilagodim urnik v delavnici.
Moj delovnik se začne ob 6.00. Pregled in pospravljanje delavnice mi pove kaj vse moram ta dan narediti.   Preverim še urnik za manikuro, da vidim, kdaj sem zmenjena s strankami, vmes pokličem še kakšno stranko za pomerjanje oblek ter se dogovorim za termin obiska,… potem pa veselo na delo. 🙂

Kaj pa konkurenca  v vaši branži?

Konkurenca je seveda velika. Ker živim v okolju kjer  je moj poklic zelo razširjen je tudi veliko dela na črno. Ljudje mislijo, da bodo pri meni plačali več in gredo pač k tistim, ki nimajo uradnega podjetja. Kar pa je po mojem mnenju zmotno mišljenje.

V kolikšni meri je potrebna inovativnost, da si lahko konkurenčen?

Ko si enkrat ustvariš krog strank, ki so  zadovoljne s tvojim delom, potem je potreba po inovativnosti manjša.

Katere prednosti bi izpostavili kot s.p. in s katerimi negativnimi stranmi take oblike poslovanja ste se že sami soočili?

Sama si lahko oblikujem svoj delovni in prosti čas. Če je potreba po nujnih opravkih, mi za dovoljenje ni treba posebej prositi šefa 😀
Ko te kdo potrebuje, moraš na trgu biti zmeraj na voljo. V nasprotnem primeru bo stranka šla drugam. Mali podjetniki smo tudi bolj »na tapeti« pri raznoraznih inšpektorjih. Ampak, če imaš stvari urejene tako, kot je treba, te pustijo na miru.

Kaj bi predlagali nekomu, ki razmišlja o podobnem načinu samozaposlitve?

Pri dobri ideji in pridnem človeku, ki se ne boji izzivov, so vse možnosti za uspeh.

Ga. Metka svoje delo jemlje kot hobi, kar vpliva tudi na motivacijo ter kreativnost pri oživljanju novih idej.  V kolikor jo morda želite kontaktirati tudi sami, lahko obiščete njeno FB stran: Metka Fartelj ter Moja Šteparnica.
Svojo novo obleko smo ob obisku prejeli tudi mi 🙂

Pa obilo podjetniškega navdiha vam želimo! 😉

About the author

Ines Fartelj

Leave a Comment