TEHNIKA

En računalnik in dva uporabnika

Written by Blaz Juvan

Naslednja rešitev je nastala povsem spontana, ko sva z mojo drago želela na mnogo boljšem računalniku igrati določeno igro istočasno. Še nekaj časa nazaj bi bilo nemogoče posedeti dve osebi za isti računalnik in jima poriniti v roke vsakemu svojo tipkovnico, miško in zaslon. Dvojna periferija je v tem primeru še poceni kompromis. Z nekaj malega tehničnega znanja in pomočjo posebnega programa pa lahko prepričate računalnik, da poganja ločen operacijski sistem v programu, kjer mu določite posebno tipkovnico in miško. En uporabnik bo v temu primeru gostitelj in drugi gost. Gostitelj mora seveda gostu pognati poseben program in mu določiti kateri zaslon, tipkovnico in miško bo uporabljal. Preprosto.

Za izvedbo ”En računalnik in dva uporabnika” potrebujemo:

1. Sposoben računalnik s podporo “Virtualization Technology (VT-x)”
Novejši računalniški sistemi z vsaj 8GB pomnilnika, i5 in i7 procesorji so v veliki verjetnosti sposobni poganjati virtualizacijo operacijskega sistema. Če ravno ni bil računalnik iz praška, potem ne bi smelo biti težav. Lahko pa vseeno poiščete dokumentacijo svojega računalnika in na internetu izbrskate podrobnejše podatke procesorja. Priporočam uporabo http://ark.intel.com/

virtualizacija01_JuvanNet

2. Program WMware Workstation Play 12
Na tej povezavi najdete brezplačno verzijo profesionalnega programa za virtualizacijo operacijskih sistemov. Gre za program, ki obstaja že nekaj časa in se uporablja za različne namene. Nekateri ga imajo za testiranje različnih operacijskih sistemov, ali pa na svojem sistemu nimajo podpore za določene programe in preko virtualizacije namestijo drug operacijski sistem. Verjamem pa, da je uporaben še za marsikaj drugega.

virtualizacija02_JuvanNet

Po inštalaciji programa se odpre okno z možnostjo ustvarjanja novega virtualnega računalnika.

 

virtualizacija03_JuvanNet

V postopku nastavljanja novega virtualnega PCja, bo potrebno izbrati .iso sliko ali pot do DVDja z operacijskim sistemom.

 

3. Dodaten monitor, miška in tipkovnica
Na računalnik bomo priklopili še dodaten monitor, miško in tipkovnico, ker sicer drug uporabnik ne bo mogel uporabljati svojega sistema. Najbolje je, če sta miška in tipkovnica popolnoma drug model od primarnih komponent, ker bo tako lažje v programu izbrat želene komponente za gostujočega uporabnika. Sicer pa se bo v programu vklapljalo/izklapljalo vsako komponento posebej in našlo pravilno izbrano. Na začetku bo nekaj testiranja, razen če se vam posreči nastavit prave komponente na izbranega uporabnika. Tudi pri inštalaciji programa je potrebno potrditi, da želite inštalirati določene gonilnike za tipkovnico. Če jih kasneje v VMware ne bo na spregled, poskusite resetirati še računalnik.

4. Operacijski sistem Windows 7/8/10
Čeprav je verjetno vseeno katerega od operacijski sistemov izberete, sem osebno stestiral le Windows 7 in deluje brezhibno. Če imate operacijski sistem v .ISO sliki bo še najbolj preprosto (če jih nimate, si za test snemite iz bližnjih torrent strani). Sicer pa bo delovalo tudi preko DVDja ali USB ključa z originalnimi Windowsi.

Celoten proces inštalacije je povsem preprost, kot bi naložili operacijski sistem na svoj računalnik. Pa tudi če tega še niste počeli, bo to odlična izkušnja preko virtualizacije. Veliko ne morete zgrešiti. Po uspešni inštalaciji operacijskih sistemov, boste imeli na voljo zagnati tovrstni virtualni računalnik in tako se vam bo v programskem oknu pojavil sveže naložen Windows 7. Še preden pa poženete program, priklopite še dodatno miš in tipkovnico, da lahko znotraj virtualnega računalnika nastavite te komponente za primarne.

virtualizacija04_JuvanNet

V kolikor vam je uspel proces in delujeta miška in tipkovnica v virtualnem računalniku neodvisno od gostujočega računalnika, lahko inštalirate katere koli programe ali igre na virtualni računalnik. Sposobnost virtualnega računalnika ne bo niti približno taka gostujočemu, ampak za bolj lahkotne aplikacije povsem odlična.

Naj vam ta napotek privarčuje nekaj sto evrov za vsaj nekaj časa. 🙂

LP

 

About the author

Blaz Juvan

Poklicni snemalec in občasni fotograf. Ljubitelj sodobne tehnike in strokovnjak za računalniško multimedijo.

Leave a Comment