TEHNIKA

Čiščenje stacionarnega računalnika

Written by Blaz Juvan

Računalniki so, kot vse naprave, občutljivi na preveliko količino prahu. Očitni znaki, da računalnik potrebuje čiščenje so, da deluje precej počasneje, oddaja brneče zvoke ali se celo večkrat nepričakovano izklopi. V tokratnem prispevku bomo svetovali, kako se lotiti čiščenja drobovja računalnika, ne da bi pri tem karkoli poškodovali ali s tem že stotič obremenjevali sosedovega mulca, ki ima že tako poln kufer svoje mame in čiščenja lastne sobe.

ciscenje-racunalnika_nasvetek-2

Notranjost zmogljivejšega računalnika z veliko ventilatorji in ogromnimi hladilnimi rebri.

 

Računalniki se zaprašijo v različnem času, odvisno od lokacije, kjer so postavljeni. Moja osebna izkušnja je, da se v prostorih z itisonom/tapisonom prah na računalniku nabira mnogo počasneje, saj ga večina pade na tla in tam tudi ostane. Medtem ko ploščice, laminati in druge gladke površine privlačijo prah in se ta prosto premika ob rahlih zračnih tokovih. Tako ga računalniški ventilatorji brez problema vlečejo vase. Še najhuje je pri talnih gretjih, v kolikor imate računalnik na tleh.

Čiščenje stacionarnega računalnika je lahko prava nadloga. Želimo si, da bi vam bilo z našimi napotki to opravilo čim bolj enostavno.
Prah se bo na računalniku nabral tam, kjer so ventilatorji, nekaj pa se ga bo našlo tudi ob praznih režah, saj tam po malem vstopa zaradi napajalnikovega ventilatorja, ki vleče zrak iz notranjosti ven in s tem povzroča manjši sesalni vakuum. Zato bo rahlo čiščenje potrebno tudi po vseh režah, okoli diskov, na dnu računalniške škatle in pod DVD/CD enoto. Sesalec in manjši ščetinasti nastavek bost za to super. Vsekakor ne brišite prahu z robčki (suhimi ali vlažilnimi).

ciscenje-racunalnika_nasvetek-1

Izgled procesorskih hladilnih enot se od računalnika do računalnika razlikujejo.

 

Na procesorskem hladilniku bo prahu običajno največ, saj tam ventilator najbolj besno hladi vroče rebraste zlitine. Osebno sem že imel izkušnjo, da je ventilator enostavno odpovedal na procesorju  in ni več hladil. Imel sem to srečo, da ga nisem preobremenjeval, ker bi lahko odpovedal. Podobno je, če je čez rebra debel sloj prahu in ventilacija ne funkcionira več. Čiščenje teh rebrastih zlitin je od računalnika do računalnika drugačno. Pri nekaterih se preprosto odvije ventilator iz reber (štirje vijaki okoli plastičnega ventilatorja), pri mnogo boljših pa je ventilator zataknjen s preprostim sistemom žic, ki ga držijo na hladilniku. Edino, kar lahko naredite narobe je, da odstranite celotna rebra iz procesorja, kar pa bo že zahtevalo poznavalca, da jih ponovno namaže in pritrdi nazaj.

ciscenje-racunalnika_nasvetek-3

Procesorska hladilna rebra z ventilatorjem. Ventilator je le privijačen na aluminijasta rebra.

 

ciscenje-racunalnika_nasvetek-4

Procesorska hladilna rebra z ventilatorjem, plastični del ventilatorja hkrati tudi drži aluminijasta rebra na matični plošči.

 

Po uspešno odstranjenem ventilatorju, vzamete sesalec in s ščetinami čim globje očistite prašne delce. Dovolj bo že, da odstranite sloj prahu med ventilatorjem in rebri. Po potrebi še močno pihnite skozi rebra, da se odstranijo še prašni delci globje med režami. Pri tem pazite, da se ne zadušite od oblaka prahu 😀

Grafična kartica v zaprtem plastičnem kalupu z manjšim ventilatorjem.

Grafična kartica v zaprtem plastičnem kalupu z manjšim ventilatorjem.

Drugi del čiščenja je odstranitev grafične kartice, ki ima običajno ventilator na spodnji strani. Tukaj kaj več kot malo pokrtačiti okoli ventilatorja ne boste uspeli. Lahko tudi spihate s pljuči ali kompresorjem. Večina grafičnih kartic je v zaprtem sistemu in je nemogoče doseči prašna rebra znotraj.

Če pa se vseeno bojite počistiti svoj računalnik, podkupite sosedovega sina 😉

About the author

Blaz Juvan

Poklicni snemalec in občasni fotograf. Ljubitelj sodobne tehnike in strokovnjak za računalniško multimedijo.

Leave a Comment