RASTLINSTVO

Aloe arborescens ali aloe vera

Written by Ines Fartelj

Priznam, tale rastlina me nikoli ni kaj preveč pritegnila. Pač, neka zelena sobna rastlina, ki je precej hvaležna in nezahtevna za vgojo. Lepega dne pa se mi je uspelo prav ”fino” spotakniti ob štrlečo granitno kocko. Posledica: moje, že tako skrhano koleno, je sedaj bilo še brez kože. Ah, prvi pri roki je bil Bivacin v spreju in wolaaa. Vendar se nastala rana zlepa ni želela celiti. Kakšen teden pozneje mi je bil pošteno dolgčas. Ležala sem na kavču dnevne sobe ter nezavedno opazovala to zelejno raužo 🙂 ”No, zdaj lahko končno preizkusim tvojo zdravilno moč”, sem si mislila in odtrgala del omesenelega lista. Z nožkom sem ga prerezala na polovico ter si en košček položila na rano. Preko nje se mi je čez nekaj časa ustvaril neki prozoren sloj. ”Verjetno bo zaradi listnega soka”, sem si mislila nevedna. Takole sem, z listom na nogi, ležala še kakšno uro, nato pa rastlino odstranila. Naslednji dan nisem mogla verjeti svojim očem. Rana se je končno pričela celiti.

Takrat je bila moja starost (ali mladost) 13 ali 14 let. Ker sem bila zelo zadržan otrok, svojega dejanja nisem želela deliti z nikomer. Pač, ozdravila sem si rano in to je bilo to. Posledično sem tudi kaj hitro pozabila na, zame čudežno, alojo.

Ker pa mi je zadnje čase usojeno, da ne morem uiti ničemur, kar mi (očitno) v življenju pripada, mi je Aloa arborescens ponovno prekrižala pot marca 2015. Od takrat je ne bom pozabila, saj mi je v večno lep spomin pustila zelo srčnega človeka. S Sandijem sva takrat razmnožila ooogrooomnooo rastlino, ki jo je skrbno negoval za namen lajšanja svoje bolezni. Brez težav so se ukoreninili vsi potaknjenci in vsi deli rastlin, ki sva jih razmnožila z deljenjem. V spomin nanj, sva letos enako ponovila z Blažem. Morda bodo te rastlinice bolezenske težave lajšale komu drugemu. Mogoče celo tebi, dragi bralec/ka.

In kako se Aloe arborescens ali aloe vera enostavno razmnoži? Običajno dve- do tri letne rastline same tvorijo nove poganjke. Ti lahko rastejo po celotnem spodnjem delu rastline. Izgleda lahko celo kot, da mladi poganjki rastejo iz zemlje. Takšni poganjki se vam bodo super ukoreninili. Le-te preprosto, nekje spomladi, previdno odstranimo ter jih posadimo v lonček kot samostojno rastlino. Izberemo šotno zemljo ali nakopljemo bio gnojeno zemljo iz lastnega vrta. Sama sem poskušala razmnožiti tudi vrhnji del rastline kot potaknjenec. Tudi ta se je uspešno ukoreninil.

Aloje presajamo na cca. 2 leti, nudimo pa jim sončno lego (brez direktnega sonca!). Ko se odločimo za presajanje, vzamemo rastlino iz obstoječega lonca, iz koreninskega sistema otresemo zemljo in pustimo rastlino čez noč ali 24 ur počivati v senci. Ko jo naslednji dan posadimo v nov lonček, je ne zalijemo takoj ampak šele čez nekje 4-5 dni. Do takrat jo imamo v senci, za tem pa jo postavimo nazaj na sončno lego.

Za gnojenje uporabljamo zgolj ekološka gnojila, lahko tudi kurji gnoj. Rastlino je priporočljivo gnojiti takrat, ko jo presajamo. Vmes postopek ni potreben.Aloe arborescens2_Nasvetek

Zalivanje opravimo 1x tedensko ali še redkeje, v kolikor so dnevi deževni. V zimskih mesecih, ko rastlina miruje, bo dovolj, če jo zalijemo 1x na dva meseca.

Alojo vzdržujemo v prostoru s temperaturo med 5 in 10 °C. Čez leto nam lahko brez težav krasi dvorišče ali vrt.

Seveda aloja ni primerna zgolj za celjenje ran ampak lahko iz njenega soka pripravimo še veliko drugih pripravkov. Od napitkov pa vse do šamponov. Na spletu je moč najti veliko število takšnih in drugačnih receptov, ki kličejo po tem, da jih preizkusimo.

Vsem, ki bi želeli okusiti zdravilne in ne zgolj vizualno lepotne učinke Aloe arborescnes priporočam, da uporabite rastlino, staro vsaj 3 leta. Rastlina doseže starost do nekje 12 let, nakar se njena rast ustavi.
Ker so naše zelejne rauže zelo pridne in se veselo razmnožujejo, so na voljo tudi za nakup (kontakt).

Lepo ter uspešno vzgojo vaših lepotic želim!

About the author

Ines Fartelj

Leave a Comment