HOBI & PROSTI ČAS

10 spiritualnih simbolov

Written by Ines Fartelj

Duhovne (rečeno tudi spiritualne) simbole lahko najdemo na skoraj vsakem kraju, po celotnem svetu, ki nas obkroža. Nekateri so razširjeni že v tolikšni meri, da mnogi na njih ne gledajo več kot na neke ”svete” simbole, temveč so jim preprosto postali del vsakdanjika. Denimo kot hišna dekoracija, obeski na verižicah, podobe na stenskih slikah, itd. S tem se velikokrat izgublja njihov izvor, prvotni namen, znanje o njihovi zgodovini ter o dejanski simboliki. Navsezadnje vsak izmed njih v sebi skriva pomembno zgodovino, zgodbe in načine življenja ljudi, kateri so jih ”ustvarili”, njihov način verovanja ter zdravljenja, pogled na svet,… Na svojstven način predstavljajo pečate in podpise  naših prednikov, ljudstev,… Za vas smo izbrali 10 spiritualnih simbolov:

 Hamsa (Roka Fatime, tudi Roka sreče)

Beseda ”Hamsa” izhaja iz hebrejščine in pomeni ”pet”. Ta amulet je prikazan v obliki dlani, na sredini katere je oko. Skozi zgodovino se simbol pojavlja v različnih družbah in religijah, vključno s krščanstvom, islamom, budizmom in hinduizmom. Skratka, zelo priljubljen simbol povsod.  Njegov namen je obramba pred negativnimi energijami, ”zlobnimi očmi”,… Roka, s prsti v razmaku, brani pred zlom, zaprta dlan pa bi naj prinašala srečo.

Roža življenja

flower-of-lifeTa simbol bi se lahko prišteval kar med kralje svete geometrije. Najverjetneje je najbolj starodavni simbol iz seznama, ki se uporablja od časa Sumercev (prva civilizacija na svetu).
Sestavljen je iz sedmih prekrivajočih, enakomerno razporejenih krogov, podoba tvori cvetu podoben vzorec, ki je strukturiran kot šesterokotnik. Egipčani, Rimljani, keltski kristjani in celo Leonardo da Vinci so verjeli, da je ta simbol nekaj zelo posebnega. Simbol pomeni življenje samo…

Yin Yang

yin-yang symbolSimbol Yin Yang predstavlja harmonijo celotnega vesolja (tudi nas samih) in se v veliki meri uporablja v kitajskih naukih. Predstavlja vsa ravnotežja, kar se jih lahko spomnimo; temno-svetlo, noč-dan, moški-ženska, dobro-slabo,… Ravnotežje med dvema nasprotujočima se silama, v življenje posameznika prinaša harmonijo.

Pentagram 

PentagramPogosto napačno razumljen simbol, ki ga marsikdo označuje kot “satanističen”, pentagram simbolizira lastnosti (tudi kvalitete) človeka. Zgornja točka predstavlja duha, medtem ko druge točke predstavljajo štiri elemente. Kot celota predstavlja zaščito, varnost, zvezdo nad Betlehemom, popolnost, zdravje, srečo in dobrobit, človeško bitje – kot odraz ideje, da je človeško bitje perfektno Božje delo. Pokončen pentagram se povezuje z belo magijo. Enojen vrh simbolizira enotnost in harmonijo…

Dharmačakra

dharmacakraJe budistični simbol in predstavlja Plemenito osmero pot, ki je eno izmed temeljnih učenj Bude. Opisan je kot pot, ki vodi k prenehanju trpljenja in k samoprebujenju. Osem špic kolesa predstavlja osem elementov poti. Praksa uporabe je različna… 

Davidova zvezda

star-of-davidZa simbol Davidove zvezde obstaja veliko različnih pomenov in razlag. Nekateri trdijo, da predstavlja sveto geometrijo, večina jih verjame, da kralj David simbolizira ščit v bojih,.. Obstaja tudi razlaga, da center zvezde predstavlja duhovno središče človeka, kraki pa so različne smeri (gor, dol, smeri neba,…). Nekateri simbol uporabljajo pri sproščanju (vizualizacija simbola), pri prehranjevanju (vizualizacija simbola na hrani. Hrana bi naj bila tako okusnejša in po zaužitju bi se naj počutili dobro) itd.

OM

om-1769642_640Om je mati vseh manter in prvobitni zvok, s katerim se je ustvarilo vesolje. Od samega začetka se uporablja v hinduizmu, ki se lahko šteje med glavne simbole te pomembne religije. Petje mantre Om zdravi ter vrača k praizvoru. Simbolizira modrost in daje mantram pravo moč.

Ihtis

Christian FishGre za starodavni krščanski simbol, ki v prevodu iz stare antične grščine pomeni ”Riba”. Simbol se je uporabljal kot skrivni znak, ki je ljudem govoril, naj sledijo Kristusovemu nauku. Kot zanimivost izpostavljam, da je simbol prišel iz poganske vere in predstavlja plodnost, rojstvo ter naravno moč žensk.

Horusovo oko

Eye of HorusAmulet se je izvorno pojavil v Egiptu, kjer so ga pogosto uporabljali  za varnost, zdravje in modrost. Zgodba govori o tem, da je bog Horus (bog Sonca in Lune) med bitko izgubil oko, na tej točki pa se je prerodil v boga smrti. To oko je luna, ki na videz izgine v svojem krogu.

Lotusov cvet

Za lotus na splošno velja, da predstavlja razsvetljenje in je zastopan v različnih vzhodnih religijah. Iz blata dvigajoči se cvet ponazarja naša življenja. To je lahko včasih kruto, umazano, vendar z našo vztrajnostjo lahko zasije in se prebudi v najlepši cvet. Lotusovi plodovi pa predstavljajo naše spomine.

Lotus Flower

***NaMaStE***

Ostali viri: http: Sivanaspirit, Matt Caron
Fotografije: Pixabay

About the author

Ines Fartelj

Leave a Comment